top of page

Viktoria v sevření koronavirových opatření

Opatření zavedená k omezení šíření nového typu viru s sebou přinesla bohužel pro plno lidí řadu nových situací, a to jak v osobním životě, tak právě i v našem milovaném sportu. Pojďme se ve stručnosti podívat, jak se s těmito novinkami perou různí členové našeho klubu pomocí sady tří krátkých otázek týkajicích se změn v osobních režimech, udržování vztahu k nyní nepovolenému squashi a výhledů do budoucna.

Naši profesionání hráči samozřejmě byli ovlivněni nejvíce. Dan i Martin ukončili sezonu a to zejména proto, že optimistické prognózy z okruhu PSA mluví o začátku tour v srpnu, ty reálnější až na podzim. Borci se tak věnovali doléčení zranění z předchozích měsíců. Maťo a Mara se stále udržovali, neboť nebylo jasné, zda se náhodou neodehraje Mistrovství SR respektive ME a MS U19. Minulý týden však bylo potvrzeno, že tyto akce se také neuskuteční dříve jak v září. Sezonu ukončily i naše nejlepší ženy. Dle slov všech jim ale denním chlebem zůstává nezbytné udržování fyzické kondice, takže kolo; běhání, různé doplňkové sporty, které jsou již povoleny a zase běhání střídané s cvičením v improvizovaných domácích podmínkách.


To hráči školou povinní objevují kouzla online výuky a celkem absenci "pravé" školní výuky snášejí poměrně v pohodě. Squash jim ale všem chybí. Bratři Juráškovi doma na zahradě hrají squashobadmintotenis, Jirka Hartmann paří na komplu, Ria Alexová zkouší, co vydrží stěna v obýváku a třeba sourozenci Pelikánovi zas pomáhají s přestavbou baráku. Naprostá většina našich juniorů se snaží nějak udržovat pohyb, tak věřme, že až vše bude zas OK, tak se na kurtech ukáží v solidní formě. Rodičů jsme se raději neptali, ale víme, že někteří už toho mají se svými miláčky dost :) Nevědomost toho, co bude, však určitě neblaze ovlivňuje přípravu Terky Zdubové a Míši Čepové na maturitu a přijímačky na VŠ. Věříme však, že obě holky to zvládnou levou zadní a dostanou se na školy, na které chtějí.


Ohledně ovlivnění každodenních režimů většina zaměstnanců pokračuje ve výkonu zaměstnání, i když bohužel jeden z našich hráčů dokonce obdržel k poslednímu březnovému dni výpověď. Menší polovina "šťastnějších" pak využívá výhody home office, zatímco OSVČ zažívají nepříjemné období hraničící s bojem o přežití jejich firem. Pokud chcete podpořit naše hráče podnikající v restauratérství, tak si můžete objednat jídlo z restaurace BTW nebo Vulcano. Také můžete na portálu zachraň hospodu, podpořit The Erin s Flag pub ;) Pokud by se Vám stýskalo po Viktorce, tak tam již můžete zajít na tenis, beach a pinec, čímž našemu centru také pomůžete. Navíc uvidíte, jak je vše krásně vymalované, vyčistěné a nablýskané, za což děkujeme týmu Viktorky a v menší míře i našim trenérům Romanovi a Honzovi, kteří také trošku vypomohli.


Asi nejvíce pracovně ovlivněným je Jirka Pinka, neboť pracuje ve zdravotnictví. Ve své vyškovské nemocnici byl dokonce od začátku přiřazen ke "korona týmu" , a tak tedy doopravdy od prvního dne maká v první linii. Na fotce vidíte, jak si "užívá" práci v rizikovém prostředí bez možnosti dovolené. Dle jeho slov nemocnice funguje v krizovém stavu a celkově se setkává s pozitivními ale i mnoha negativními stránkami dopadu koronavirových opatření. Držíme mu palce!

Celkově zvýšený pobyt doma přináší více volného času, který hráči věnují rodině (F. Rozprým, T. Havlík ad.), zvelebování příbytků a domácností (asi skoro všichni), z mnohých jsou poloprofesionální zahradníci a uchazeči o Michelinské hvězdy. Menší podíl ve využití času pak zabírá profesní vzdělávání v oboru či dohánění studijních restů. Populární jsou samozřejmě sledování Netflixu, podcasty a četba. V jednom (přiznaném) případě pak je volný čas věnován hrám na PlayStation. Volný čas někteří pak využívají i přivýdělkům na brigádách.

V udržování vztahu ke squashi hrálo ve většině odpovědí hlavní roli udržování kondice. Viktoriáni poctivě běhají a jezdí na kole/koloběžce/bruslích (třeba Honza Břeň, Martin Kollár, Ondra Bořil, David Neugebauer, Martin Švec ad.), v tomto směru naštěstí přeje počasí a změny v opatřeních vlády ČR. Obvyklé je i mučení se na rotopedu nejen v chladných dnech (své o tom ví Matej Hrnčiřík a třeba Mara Panáček). S dalším oteplováním lze počítat i s nárůstem tenisových aktivit (určitě se to týká hlavně Romana Švece a Toma Tauše), neboť mezi našimi hráči je celá řada milovníků bílého sportu. Své místo má u našich členů i golf. Poctivě chodí šéfové Radim Švec a Mirek Ryba, ale i trenéři Roman Švec a Honza Ryba. Další členové se dále věnují cvičení v domácích podmínkách, dokonce došlo i na ghosting na zahradě, pinkání o zeď mostu (Dejv Neugebauer) a vybudování domácí posilovny (Jirka Pinka).


Z méně obvyklých aktivit lze v odpovědích možno narazit na pilování hodu šipkami (rodina Šveců), střelbu na hokejovou bránu (Mara Panáček) a dlouhé procházky s chlupatými přáteli člověka (např. Tomáš Tauš, Kristýna Vykouřilová a Slávek Cechmeister). Naprostá většina všech však chodí ven běhat. Najdou se však i takoví, kteří dle svých slov nic za celou dobu nedělali - třeba Tomáš Havlík, který se nedávno pokusil o dvacet dřepů, aby jej pak ještě dva dny bolelo celé tělo :) Tak snad to bude dobrý :D


Další nezanedbatelnou údržbou je i sledování squashe, které samozřejmě postupně ustupuje jiným žánrům s tím, jak se bohužel neobjevují nové streamované top PSA eventy - ne každý je ochoten procházet archivy PSA TV nebo studovat squashskills. Naopak je tu i malá skupinka, která si dává od squashe a jeho sledování pauzu.


Na poslední otázku ohledně vývoje situace a návratu na kurty nepadlo moc konkrétních termínů (krom známého, leč zatím nejasného 8. června). Většina odhaduje, že domácí sezona je odsouzena k nedohrání, větší šanci na dohrání lze spíše očekávat u ligových soutěží. Osud PSA turnajů je také ve hvězdách, neboť jejich organizace a mezinárodní situace je o řád složitější. Hráči pak vyjádřili naděje ohledně jednotlivých eventů, kterých by se rádi zúčastnili (např. U23 nebo majstrovstvá SR). Všichni ale věříme, že návrat k normálu bude co nejdříve, protože bez setkávání se s přáteli nejen na Viktorce, bez rakety a toho kusu gumy se prostě nedá žít!

bottom of page