top of page

Dan Mekbib Mistrem ČR 2020! Čepová a Švec čtvrtí

V závěrečný den turnaje zbývalo odehrát 7 zápasů. V 5 z nich jsme měli zastoupení. Jako první si to ráno o 7. místo mezi muži rozdali naši Michal Jadrníček s Ondrou Uherkou. Ondra byl po celou dobu zápasu mírně lepší, což přetavil v konečné vítězství 3/1 na sety a celkové 7. místo. V boji o pátou příčku se náš Mara Panáček postavil domácímu Viktoru Byrtusovi. Na Marovi bylo již od začátku vidět, že předchozí dva dny jej totálně zničili a ikdyž na kurtě tradičně dřel a bojoval, bylo prostě vidět, že už nemůže vyvíjet takové tempo jako v předchozích fázích turnaje, čehož dokázal chytře hrající Viktor využít a Mara tedy po prohře 0/3 obsadil před turnajem nečekané, ale fantastické 6. místo.


V zápase o bronz se představila Míša Čepová proti Nátce Babjukové. Míša bohužel neměla ideální předturnajovou přípravu, když u ni dostala přednost škola, čehož Natálie dokázala využít. Míša ovšem nedala kůži zadarmo a velmi se drala o šanci stát poprvé v kariéře na stupních vítězek mezi ženami. Zápas tak dospěl až do rozhodující sady, ve které měla bohužel pro nás navrch Natálka a Míša tak stejně jako loni končí na nepopulárním 4. místě.


I mezi muži jsme měli zastoupení v boji o bronz. Martin Švec se postavil domácímu Jakubu Solnickému. Na začátku zápasu asi málokdo čekal, že bude k vidění přímo epická bitva, která nemohla být snad ani vyrovnanější a dramatičtější. Na obou hráčích totiž bylo znát obrovské zklamání ze semifinálových proher z předchozího dne. První set gradoval až v nervydrásající koncovce, ve které Martin nevyužil 3 gamebally a Solňa tak vedl. Druhý set byl také v režii Jakuba a už to vypadalo, že se Martin vzdá. Ten ovšem ve třetím setu neskutečně zrychlil tempo své hry a na hranici svých možností doslova začal "vařit" Jakubovy nohy. Martin snížil na 1/2. Čtvrtý set patřil jednoznačně Martinovi, když už to vypadalo, že Kuba je doopravdy na konci svých sil a to jak fyzických, tak i psychických. Pátý set byl přehlídkou neskutečné bojovnosti od obou hráčů. Diváci ani nedutali a hráči předváděli naprosto šílené věci. Bohužel pro Martina, Kuba měl asi trošku víc štěstíčka a set nakonec urval k radosti domácích pro sebe. Odměnou oboum hráčům byl skoro dvou minutový potlesk ve stoje velmi početného hlediště. To sice asi nespraví Martinovi chuť, ale za své výkony se na MČR rozhodně nemusí stydět, ikdyž mířil určitě výše než na 4. místo.


Finálový zápas žen ovládla dle očekávání Anna Serme, a tak se již jen čekalo, jestli Jan Koukal přidá svůj 19. titul, nebo Dan Mekbib zkompletuje mistrovský hattrick. Finálové utkání mělo po celou dobu velmi vysokou kvalitu, což hlavně zapříčinila výrazně zlepšená hra Dana, který předváděl úplně jiný squash než ve čtvrtfinále a semifinále. První set se zdál být pro vývoj utkání rozhodující. Hrálo se velmi přesně dozadu a většinu bodů dělal právě náš Dan - ať už skvělými winnery, nebo nevynucenýma chybama. V koncovce Dan prokázal své zkušenosti a i fakt, že faktor Koukal na něj už neplatí a set získal pro sebe. Druhý set byl také velmi vyrovnaný, leč Dan měl po většinou mírně navrch a ujal se vedení 2/0. Třetí set byl naprostou demolicí velkého snu Honzy, neboť Dan nemilosrdně trestal jakékoliv mini pochybení a když se ujal vedení 5/0 a následně 8/1, nikdo už nepochyboval o tom, kdo že se stane staronovým Mistrem ČR. Honza ještě trošku zabojoval, ale Dan se ničeho nezalekl a po 40 minutách tak mohl slavit svůj třetí mistrovský titul. Zajímavostí je, že Dan hrál tři finále a pokaždé s jiným soupeřem - se Švecem, se Solnickým a nyní s Koukalem.


Z MČR tak nakonec vezeme dva mistrovské tituly - Dan Mekbib, Robert Alexa (muži nad 50 let) a 1 bronz Michala Šomana (také muži nad 50 let). Ostatní hráči také podali vesměs skvělé výkony, za což jim patří velký dík. Ten patří i našim trenérům Romanu Švecovi a Honzovi Břeňovi a dále kondičákovi Tomáši Breicetlovi a fyzioterapeutovi Danu Kratochvílovi! Velký dík míří i směrem k početné výpravě fanoušků, která se nám starala o famózní podporu během celého turnaje a Radimu Švecovi, který jako vždy vše skvěle zmanageroval a zařídil!


Viktorka do toho! A velká gratulace, Dane!

bottom of page