top of page

MČR 2020 - Dan Mekbib ve finále, Martin Švec a Míša Čepová zabojují o bronz

Třetí den MČR 2020 sliboval dramatické semifinálové bitvy a to se i vyplnilo. Jako první se na kurtu představil Dan Mekbib, jehož soupeřem byl domácí Jakub Solnický. Od začátku se hrálo nezvykle pomalé tempo a to z obou stran. Dan sice vykazoval jakési náznaky tvrdé hry, a to zejména z forhandové strany, za to Kuba zvolil taktiku absolutní defenzivy a trpělivé hry dozadu. Hrály se tak dlouhé výměny bez výraznějších větších zrychlení, z čehož nejdříve těžil Kuba, ale následně i Dan. Výsledkem byl stav 1/1 na sety. Ve třetím setu se do role hráče určujícího tempo hry dostal Kuba a ujal se vedení 8/2 ve třetím setu . Dan však fanatsticky zabral a totální obranou set otočil a ujal se vedení 2/1. Třetí set byl od počátku vyrovnaný, leč se stále hrálo poměrně pomalé tempo, ikdyž kvalita úderů byla velmi vysoká a hráči se dostávali pod tlak zejména díky skvělým obraným úderům.. Naštěstí pro nás, Dan se dokázal celý set držet v mírném předstihu a set i nakonec celý zápas získal ve svůj prospěch v poměru 3/1 na sety. Dan se tak třetí rok po sobě probojoval do finále, kde bude usilovat o svůj třetí národní titul v řadě.


Druhé mužské semifinále obstarala legenda českého squashe Jan Koukal a náš Martin Švec. Martin zaznamenal naprosto skvělý vstup do zápasu, když doslova vystřílel Honzu z kurtu. Bohužel, první set byl možná až tak dobrý, že Martina pro zbytek zápasu svázal, neboť ve druhém a třetím setu se rapidně zvýšila kadence úderů směrem dopředu od našeho hráče. Z toho pramenil i značný nárůst chyb z martinovy rakety a bohužel i otočení zápasu na stav 2/1 ve prospěch Honzy. Čtvrtý set začal Martin fantasticky. Obrovský tlak do zadní části kurtu přetavil ve vedení 7/3. Za tohoto stavu se do zápasu významně vložil rozhodčí, který v několika těsných situacích rozhodl vždy ve prospěch Honzy, což Martin " nerozdýchal" a bohužel tyto přinejmenším sporné výroky rozhodčího Martina rozhodily natolik, že opět začal chybovat a zkušený Kouky toho dokázal využít. Honza se tak radoval z vítězství 3/1 na sety a zítra jej čeká souboj o titul s Danem. Martin se v boji o bronz utká s Kubou Solnickým.


Poslední klubové semifinále obstarala v kategorii žen Míša Čepová, která se postavila nasazené jedničce turnaje Anně Serme. Anna potvrdila v zápase roli jasné favoritky, když naši Míšu až na menší záchvěv naděje ve druhém setu absolutně k ničemu nepustila a Míša se tak po prohře 3/11, 9/11, 7/11 musela rozloučit s nadějí na titul. Nicméně Míšu tak stejně jako Martina čeká zítra souboj o bronzovou medaili a to s Natálií Babjukovou.


Velikou radost nám všem udělali borci v kategorii mužů nad 50 let. Novopečeným mistrem ČR se totiž dnes stal Robert Alexa. Ten ve svém finále v neskutečné bitvě udolal Vaška Uhlíře 11/9 v pátém setu a poprvé v kariéře se tak stal mistrem republiky! Naprostá paráda a neskutečná gratulace! A aby toho nebylo málo, tak bronz k tomu přidal ještě Michal Šoman. Ten si v zápase o 3.místo poradil s Mráčkem po další gigantické bitvě 12/10 v pátém setu. Nutno dodat, že při vyhlášení této kategorie musel běhat oběma našim hráčům mráz po zádech, neboť atmosféra, jenž vytvořilo okolo 30 našich fans na místě, byla doopravdy neskutečná!!!


V mužské časti nadále Mara Panáček otočil zápas proti Ondru Uherkovi z nepříznivého stavu 0/2 na sety na konečných 3/2. Zápas trval 76 minut a Marek tak potvrdil skvělou turnajovou formu. V zítřejším utkání o 5.místo se utká s Viktorem Byrtusem. To Ondra Uherka se utká s našim Michalem Jadrníčkem o 7.místo. Michalovi bohužel po včerejšku nezbylo moc sil a Viktorovi absolutně nedokázal vzdorovat. Vojta Ryba se dnes utkal o 13.místo s Petrem Nohelem. Vojta podal velmi solidní výkon a po výhře 3/1 na sety obsadil 13. pozici. Kuba Zapala skončil 24., a Víťa Lazar 31..


Mezi ženami si dnes skvěla vedla Marika Doubravová. Ta si dnes ve 4 setech poradila s Veronikou Gaultier a následně ve třech setech jak s Tamarou Holzbauerovou, tak i Terezou Elznicovou. Výsledkem tedy je fantastické 9. místo. Bez zaváhaní dnes zvládla své zápasy i Kristýna Vykouřilová. Ta taktéž ovládla všechna svá utkání a stala se tak vítězkou platu, tudíž ji patří konečná 17.příčka. Naopak ani jeden svůj zápas dnes nevyhrála Verča Šromová a skončila šestnáctá. Terka Zdubová končí nakonec 25..


V kategoriích masters pak nejlepší umístění zaznamenal ještě Pavel Krajsa. Ten obsadil v kategorii mužů nad 55 let čtvrté místo. Mezi pětatřicátníky obsadil Standa Jurčík fantastické páté místo. Honza Břeň skončil sedmý a Tomáš Tauš desátý. V kategorii nad 40 let skončil Tomáš Havlík na solidním osmém místě. Nadále byl Boris Heneš dvanáctý a Ondra Bořil třináctý. Martin Štěpán pak obsadil v kategorii nad 45 let konečné 15.místo.


Velká gratulace všem a zítra držíme palce ať k Robertu přibude druhý mistr pro náš klub a navrch přidáme dva bronzy!!! Let´s GO!!!

bottom of page