top of page

2.den MČR mužů, žen a masters 2019

V druhý hrací den MČR mužů, žen a masters 2019 se na kurtech představili už i ženy a hráči z kategorie masters. Úspěšně do svého 1. dne vstoupila jedna z favoritek Míša Čepová. Té byla soupeřkou na skleněném kurtu juniorka Sofie Hausknotzová. Míša nenechala nikoho na pochybách o tom, kdo zvítězí a tak se po necelých 20 minutách mohla radovat z postupu mezi nejlepších 16 hráček. Zde na ni čekala její klubová spoluhráčka Terka Zdubová. Ta si své místo mezi 16 nejlepších musela podstatně více vybojovat, když se radovala až z výhry 3/2 na sety proti Sonje Schwarzer. Zápas Terce úplně nesedl, hrálo se extrémně pomalé tempo a byla znát i nervozita ze skleněného kurtu. K tomu všemu si Terka ještě v 5. setu nepříjemně poranila kotník a byla tak ve výsledku hodně ráda, že se ji zápas podařilo ukončit prakticky z místa a bez pohybu díky vítěznému drop shotu. Bohužel Terku zranění ovlivnilo i v jejím osmifinálovém zápase s Míšou, když zápas prakticky jen odchodila. Míša se tak po rychlé výhře 3/0 mohla těšit na čtvrtfinále proti Tereze Svobodové. To Terka zbytek turnaje skrečuje a bude jí patřit konečné 14.místo, jelikož ještě před ní turnaj skrečovala Veronika Gaultier.


Další dvě naše zástupkyně se utkaly ve vzájemném utkání prvního kola. Verča Šromová a Marika Doubravová, která byla favoritkou zápasu, se potkaly na kurtech v SB centru na Chodově. První set byl z Maričiny strany trochu nervózní a k vidění tak byla vyrovnaná bitva, kterou nakonec ovládla Marika poměrem 11/9. Zbylé dva sety již přišlo uklidnění na raketu Mariky a tak se po výhře 3/0 na sety radovala z postupu mezi 16 nejlepších, kde na ni na skleněném kurtu čekala jedna z hlavních adeptek na titul Olga Kolářová. Marice se toto utkání bohužel vůbec nepovedlo, čemuž pomohl i fakt, že Marika velice nerada hraje na skleněném kurtu. Olga se s Marikou vůbec nepárala a v zápase ji nepustila praktiky k ničemu. Marika se tak zítra představí v bojích o konečné 9.místo. To na Verču čekala v platu Míša Vrbová. Verča se se soupeřkou moc nezdržovala a po hladkém průběhu zápasu 11/1,11/8,11/1 postoupila do zítřejších zápasů o 17.-24.místo, kde na ni bude čekat Anežka Stöckelová.


Poslední naší zástupkyní je Kristýna Vykouřilová. Ta sehrála svůj úvodní zápas na skle proti Lence Füzy. Kristýna potvrdila roli velké favoritky, soupeřce nedala vůbec žádnou šanci a hladce postoupila do osmifinále, kde na ni čekala Klára Mihulová z Ostravy. Kristýna byla před i během zápasu hodně nervózní, ale naštěstí se i tak dokázala se situací dobře vyrovnat a po výhře 3/0 postoupit do čtvrtfinále MČR. V něm bude její soupeřkou nejvýše nasazená Anna Serme, která je zároveň obhájkyní titulu.


Mezi muži se v prvním čtvrtfinále dne představili Ondra Uherka proti Michalu Jadrníčkovi. A byl to překvapivě právě Michal, kdo se ujal vedení 1/0 na sety. Ve druhém setu se vše vyrovnalo a pomalu ale jistě začal otěže zápasu přebírat právě Ondra. Ten si pohlídal zbylé 3 sety a po výhře 3/1 na sety se mohl radovat z postupu do semifinále, kde na něj zítra čeká Dan Mekbib. Danovým čtvrtfinálovým soupeřem dnes byl Lukáš Jelínek. Ten sice předvedl poctivý výkon, ale na Dana to absolutně nestačilo. Dan si poctivě vypracovával vedení v jednotlivých setech, které vždy dotáhl do vítězného konce. Po výhře ve třech setech se tak obhájce titulu mohl radovat z pátého postupu do semifinále MČR v řadě.


Zápasem dne však byla večerní očekávaná bitva legendy českého squashe Honzy Koukala a našeho Martina Švece. Čtvrtfinálová bitva to byla se vším všudy. Hrálo se 68 minut, byly k vidění emoce, těžká rozhodnutí rozhodčího i skvělý squash plný výborných výměn. První set patřil po sérii zbytečných chyb Martina Honzovi. Ve druhém a třetím měl více štěstí v koncovkách právě Martin a ujal se tak vedení 2/1 na sety. Čtvrtý set byl bitvou se vším všudy. Set dospěl až do koncovky a Martin byl třikrát dva míčky od vítězství. Bohužel se mu je nepodařilo získat a tak se šlo do pátého, rozhodujícího setu. V něm již bylo vidět, že oba dva hráči hrají na pokraji svých fyzických sil. Je třeba dodat, že Martin udělal pár hloupých chyb, které jej nakonec stály zápas. Honza si konec zkušeně pohlídal, a tak je třeba poblahopřát vítězi. Martin se po velkém zklamání představí zítra v boji o 5.-8.místo s Davidem Zemanem.


Marek Panáček zahájil páteční zápasy proti Martinu Volfovi. Mára potvrdil roli favorita a po zodpovědném výkonu se mohl radovat z výhry 3/0 na sety a postupu mezi 12 nejlepších, kde na něj v odpoledním zápase čekal Jaroslav Čech. Zápas to byl od začátku vyrovnaný a první dva sety měly identický průběh. Jarda se vždy dostal do vedení 9/5, ale Marek dokázal v rozhodujících momentech zapnout, sety vyhrát a dostat se do vedení 2/0 na sety. Ve třetím setu Jarda opět vedl 9/5, ale tentokráte se mu set podařilo dovést do vítězného konce. Ve čtvrtém setu se vedení ujal Marek a dokázal jej dotáhnout do vítězného konce. Mára tak mohl slavit vítězství 3/1 a zítra se utká v boji o 9.místo s Ondrou Vorlíčkem.


Vojta Ryba se v úvodním pátečním zápase postavil Viktoru Byrtusovi. Vojta podal na své poměry velmi dobrý výkon, ale i tak to na Viktora nestačilo. Ten si totiž hladce pohlídal 1.set a ve druhém a třetím setu měl trochu více štěstí a trpělivosti na své raketě. Vojta se tak po prohře 0/3 na sety postavil v zápase o 21.-24.místo Michalu Karešovi. I ve druhém zápase podal Vojta výborný výkon. Zápas kontroloval a ve druhém setu soupeře uvařil. Výsledkem tak byla výhra 3/0 na sety a zítra jej při jeho premiérové účasti na MČR mužů čeká boj o 21.místo s Filipem Kočárkem.


Kuba Zapala se ve svém dnešním jediném zápase utkal s Filipem Kočárkem. Ve velmi vyrovnaném utkání, které trvalo necelou hodinu, byl nakonec úspěšnější Filip, nicméně iniciátorem velké většiny akcí byl právě Kuba, který svojí odvážnou hrou tvořil velkou většinu akce. Bohužel se mnohdy potýkal s větším soupeřem, než byl Filip, jímž byl tin, který mu vystavoval stopku v pravidelných intencích. Kuba nakonec prohrál 2/3 a v sobotním zápase o 23.místo se utká s Michalem Karešem.


Mezi masters se nejvíce vedlo Robertu Alexovi. Ten se představil v kategorii mužů nad 50 let, kde plní roli druhého nejvýše nasazeného hráče. Los byl těžký a hned v 1.kole mu přiřkl jednoho z favoritů na medaili Pecha. Robert naštěstí celé utkání zvládl s velkým přehledem a po poměrně jednoznačném průběhu a výsledku 3/0 se mohl radovat z postupu do semifinále. Zde na něj čekal Brňák (ale z Prahy). Robert se ujal své role favorita zápasu a od záčatku diktoval tempo hry. Výsledkem byla poměrně hladká výhra 11/4, 11/6, 11/7 a Robert se tak po poctivé celosezónní přípravě může těšit na finále MČR nad 50 let proti Martinu Honkovi! Držíme palce!!!


Pavel Krajsa bojuje ve společnosti dalších 7 hráčů v kategorii nad 55 let. Jeho prvním soupeřem byl pro něj starý známý ostravák Hořínek. Pavel měl trochu ospalejší vstup do zápasu, což se jej bohužel nakonec drželo po celé utkání. Pavel jakoby se nedokázal donutit přepnout na vyšší obrátky a tak se po prohře 0/3 musel smířit s boji o 5.-8.místo. Jeho prvním soupeřem zde byl Václav Sváček. Hrál se pěkný zápas plný vyrovnaných výměn, ale byl to právě Pavel, kdo se po většinou radoval. První set byl jasnou záležitostí Pavla. Druhý už byl vyrovnanější, ale i tak si to Pavel pohlídal a ujal se vedení 2/0 na sety. Ve třetím setu dlouho a hodně vedl Václav, nicméně Pavel zabral v pravý čas a po vítězství v tiebreaku se radoval z výhry 3/0 a postupu do zápasu o 5.místo.


Martin Štěpán na MČR hraje kategorii mužů nad 45 let. Martinovým soupeřem v 1.kole byl Václav Uhlíř, který byl i favoritem tohoto utkání, což v podstatě v průběhu celého utkání potvrzoval, když se hrálo pod jeho taktovkou a v tempu, které udával. Výjimkou byl třetí set, kdy se Martinovi podařilo si vypracovat slibný náskok, který nakonec i s trochou štěstí dovedl až do vítězného konce. Celkově to však nestačilo a Martin se po prohře 1/3 na sety mohl připravovat na zápasy v platu. Zde byl jeho soupeřem Milan Tecl. Martinovi se během zápasu nepodařilo dostat do tempa a po setech 4/11,8/11 a 5/11 na něj zítra čekají boje o 13.-16.místo. Jeho prvním soupeřem zde bude Vít Zachodil.


Poslední dva zástupci Tomášové Havlík a Tauš se představili v kategorii mužů nad 35 let. Jako první na kurty nastoupil Tomáš Tauš a svedl obrovskou bitvu s Karlem Svobodou. Bohužel pro Tomáše, liché sety patřily soupeři a Tom se tak musel smířit s porážkou v pátém setu. Tomáš tak spadl do bojů o 9.místo, kde měl hned 1.zápas volno a tak si zítra zahraje o 9.-12.místo s Jakubem Vavříkem. To Tomáši Havlíkovi byl v 1.kole soupeřem Radovan Kojecký ze Zlína. Tom podal velmi solidní výkon, leč na Radovana to nestačilo, když Tomáš byl jen o kousíček méně trpělivý, což se nakonec zdálo být rozhodujícím faktorem. V 1.kole platu na Tomáše čekal Michal Snopek. Tomáš v zápase dominoval a vcelku s přehledem zvítězil 3/0 na sety. Postoupil tak stejně jako druhý Tomáš mezi nejlepších 12, kde na něj zítra čeká Tomáš Císařovský.


Report byl psán po náročném dni a v pozdních večerních/ranních hodinách, a tak se Vám předem omlouváme za gramatické chyby a nesrovnalosti :D :D :D Zejména se omlouváme panu Jakubu Zapalovi, který si stěžoval (osobně :D ) na některé gramatické nesrovnalosti ve včerejším reportu ;) Tímto mu oficiálně nabízíme pozici neplaceného editora a "pisálka" pro Squash Viktoria Brno ;) A to nechceš :D :D :D

Kompletní výsledky turnaje naleznete zde:

Odkaz na LIVE STREAM ze skleněného kurtu naleznete na FB stránkách MČR zde:

perfektní fotky ze skleněného kurtu naleznete zde:

bottom of page