top of page

Úspěšné severoamerické turné Dana Mekbiba

Na turnaje PSA okruhu do Kanady a USA odcestoval Daniel Mekbib společně s Martinem Švecem. Oba nastoupili v kanadském Calgary na turnaji PSA 10 Linear Logistics Bankers Hall Club Pro Am 2020. Tento turnaj je nezastihl v příliš dobré pohodě a v zápasech o postup do čtvrtfinále bohužel oba dva prohráli shodným poměrem 2/3. Dan podlehl belgickému hráči Joeri Hapersovi 11-7, 11-6, 9-11, 7-11, 7-11.


Dan poté pokračoval do amerického Portlandu, kde nastoupil k utkání 1. kola turnaje PSA 20 Oregon Open. Náš hráč, co by turnajová desítka, měl v za soupeře 158. hráče světového žebříčku Marka Broekmana z Anglie. Po horším začátku, kdy ztratil první set, se zlepšil a v dalším průběhu již nenechal nikoho na pochybách o postupujícím. Následující tři sety vyhrál 11/7, 11/3 a 11/2 a zajistil si tak postup do 2. kola. V dalším kole si pak poradil s Portugalcem Ruiem Soaresem, který byl turnajovou šestkou (72. místo na žebříčku PSA). Dan poté navázal na dobré výkony a v čtvrtfinále porazil domácího Chrise Gordona 3/1, bývalého gráče světové TOP50.

Výborný zápas pak odehrál v semifinálovém střetnutí, kdy podlehl Mexičanovi Leonelu Cardenasovi po 71 minutách 2/3. Dan vždy musel dotahovat ztrátu jednoho setu, ve čtvrtém byla hra však byla vyrovnaná až do stavu 8/7 pro našeho hráče. Následující výměnu však vyhrál a poté opět nickem získal tři setboly. Druhý proměnil a bylo srovnáno na 2/2. Do rozhodujícího setu vstoupil Dan dobře a vedl 2/1. V ten moment se ale vývoj bohužel zlomil, neboť Dan udělal dvě nevynucené chyby, soupeř trefil dva shoty a bylo to 2/7. Za tohoto stavu udělil rozhodčí snad první no let v zápase - 3/7 a Danovi svitla naděje. Další chyba hned v následující výměně ji ale rychle uhasila. V závěru pak ještě dva nešťastné dopady míčku v zadní části kurtu stvrdily prohru Dana v pátém setu poměrem 6/11.


Poslední turnaj sehrál Dan opět na kanadské půdě, tentokráte v Torontu, kde se zúčastnil turnaje PSA 5 Chronicle Wealth Guilfoyle PSA Squash Classic. Právě na tomto turnaji před dvěma roky vybojoval svůj první titul na okruhu PSA, a tentokrát byl nejvýše nasazeným hráčem.

Po prvním volném kole mu soupeřem v boji o postup do čtvrtfinále byl domácí Nikhil Ismail, který v turnaji startoval na divokou kartu. Dan opět i do tohoto zápasu nevstoupil nejlépe a v prvním setu prohrál 10/12. Další tři sady však získal bleskově 11/3, 11/5 a 11/4 a po 31 minutách si tak zajistil očekávaný postup. Ve čtvrtfinále se střetl s Angličanem Tomem Walshem (nasazen jako č. 5). První set byl obdobný jako při Danově utkání druhého kola, avšak Dan jej nakonec dokázal získat ve svůj prospěch 12/10. Další dvě sady ale patřily jednoznačně Angličanovi, když je vyhrál 11/2 a 11/6. Ve čtvrtém setu to s Danem nevypadalo vůbec dobře a za stavu 10/10 byl dokonce dva míče od vyřazení. Naštěstí složitou situaci zvládnul a set dokázal vyhrát 12/10. V rozhodujícím pátém setu už byl jasným pánem na kurtu a soupeře "vyprovodil" poměrem 11/3.

V semifinále s Kanaďanem Cameronem Sethem Dan předvedl koncentrovaný výkon bez zbytečných chyb a hladce přes něj přešel 3:0 za 30 minut. Následně dokázal vybojovat svůj pátý titul na okruhu PSA a skvěle tak zakončil své parádní turné v Severní Americe! Opět neztratil ani set a svého italského soupeře, jímž byl Yuri Farnetti, porazil 3/0, sety 11/4, 11/5 a 11/9 a po 33 minutách se stal prvním hráčem, který na turnaji Chronicle Wealth Guilfoyle PSA Squash Classic vybojoval druhé prvenství.


bottom of page