top of page

French Junior Open 2020

V severofrancouzském Lille se uskutečnil další juniorský turnaj nejvyšší kategorie SuperSérie. Ani zde nemohli chybět zástupci Viktorie Brno, tentokrát vyrazili do bojů pouze Marek Panáček a Riana Alexová, pod trenérským dohledem Honzy Břeně. Oba dva byli nasazení jako jedničky svých věkových kategorií a obhajovali loňská medailová umístění.

Riana po volném předkole nezaváhala s domácí hráčkou a posunula se do čtvrtfinále G15. Zde ve čtyřech setech podlehla houževnaté Angličance Amelie Haworth, která nakonec postoupila až do finále a turnaj vyhrála. Ria se v dalších zápasech nevzdala, otočila zápas se svou neoblíbenou soupeřkou Chloe Crabbé, aby i v posledním zápase o pátou pozici zvítězila nad další Belgičankou Jeanne Dael (11-4 11-8 11-7).

Marek téměř celý turnaj pojal jako prověrku kvality reprezentační francouzské B19. Jako prvního prověřil Yanise Thoreaua, kdy ztratil koncovku prvního setu, ale zbytek zápasu si již pohlídal. Snadno si pak v dalším kole poradil s levorukým Joshuou Phineirou ve třech setech. Daleko složitější (a delší) pak bylo čtvrtfinále. Zde musel odvracet neustále nepříznivý stav, když prohrával 0:1 a následně i 1:2 na sety, proti velmi dobře hrajícímu Paulu Gonzalesovi. Čas zápasu se nakonec zastavil na 90 minutách, což zřejmě v pátém setu rozhodlo ve prospěch našeho fyzicky dobře připraveného hráče.

V semifinále vyzval posledního francouzského hráče Manuela Paquemara. V utkání plném dlouhých výměn a častých bojovně vyhrocených situací lépe zkoncentrovaný Marek závěr zvládl a po nekonečných 70 minutách si vydřel finálovou účast v BU19.

K finálovému duelu nastoupil proti nasazené jedničce turnaje Yashovi Fadteovi z Indie. Marek vstoupil do zápasu katastrofálně, ale podařil se mu skvělý obrat z 2:9 na konečných 12:10. V dalších setech už ale bylo bohužel znát, že našemu hráči chybí tolik důležité síly, které nechal ve včerejších dlouhých zápasech. Nedal kůži zadarmo, ale po nakonec se musel spokojit s konečným 2. místem.


Výsledky na ESF: G15 B19.


Oficiální stránky French JO 2020 včetně fotogalerie.


Záznamy zápasů na Youtube naleznete v sekci internetových streamů.

bottom of page