top of page

Martin Švec končí ve čtvrtfinále PSA Toronto $12000

Na turnaje okruhu PSA do Kanady a USA odcestovali hráči brněnské Squash Viktorie Daniel Mekbib a Martin Švec. Nejprve nastoupili oba dva v minulém týdnu k zápasům v kanadském Calgary na turnaji PSA 10 Linear Logistics Bankers Hall Club Pro Am 2020 s dotací $12.000. Turnaj je nezastihl v příliš dobré formě a v zápasech o postup do čtvrtfinále bohužel oba dva prohráli shodným poměrem 2/3. Dan podlehl Joeri Hapersovi (BEL) 11-7, 11-6, 9-11, 7-11, 7-11 (65m) a Martin Curtis Malikovi (ENG) 11-5, 7-11, 12-10, 5-11, 5-11 (60m). Následně se jejich cesty rozdělili. Martin se přesunul do kanadského Toronta a Dan do amerického Portlandu.


Martinův přelet do Toronta byl značně komplikovaný z důvodu špatného počasí, nicméně vše nakonec stihnul. Na turnaji PSA 10 Assante Wealth Management Carter Classic 2020 s dotací $12.000 byl původně nenasazeným hráčem, ale na poslední chvíli se posunul na post osmičky. Moc velkou radost z toho však neměl, protože jeho soupeřem se stal Henrik Mustonen (FIN), jehož žebříčkovým maximem bylo dokonce 35. místo na světě. Martin svého soupeře docela znal a tak vstupoval do utkání s jasnou taktikou - nepouštět Fina před sebe. To se mu v prvním setu velice dařilo a získal ho ve svůj poměr výsledkem 11/5. I nadále se snažil brzdit tempo hry, protože Henrik hraje opravdu velice rád rychle a snaží se hrát hodně dopředu. Hra měla obrovské tempo a to vyhovovalo více Finovi. Ten získal druhý set ve svůj prospěch 7/11 a srovnal tak na 1/1 na sety. Martin se i nadále snažil praktikovat svoji taktiku a zvolňoval hru dozadu, což se mu ve třetím setu povedlo a získal ho poměrem 11/8. Ve čtvrté sadě začal Mustonen hrát ještě rychleji a ještě více dopředu a Martina doslova "vařil". Ten mu však nedal nic zadarmo. Za stavu 8/10 dokázal odvrátit dva setboly, nicméně set nakonec prohál a bylo rovnáno na 2/2. Před pátým setem už Martin tušil, že to bude zlé. Od počátku se neustále bránil a běhal a běhal. Přálo mu však štěstí, když mu v obtížných pozicích vycházely těžké údery, kterými získával potřebné body a držel s Finem krok. V koncovce setu pak ani neví jak, ale prostě uhrál dva body a po výsledku 11/9 si tak připsal výhru, která se rozhodně počítá. Podle vlastních slov Martina byl v závěrečných setech rozhodně lepším hráčem Fin, ale ....


Ve čtvrtfinále se tedy utkal s Mario Yanezem z Mexika.Tento soupeř Martinovi vůbec nesedl, a tak se musel po prohře 8/11, 9/11, 6/11 s turnajem rozloučit. Martina nyní čeká přesun zpět do ČR, kde se bude připravovat na MČR mužů 2020, které se uskuteční o druhém březnovém víkendu v ostravském centru Fajne!

bottom of page