top of page

Hned 3 naši borci na PSA Saskatoon Open $12000

Výborně vstoupili do turnaje PSA 10 Saskatoon International Movember Boast 2019 s dotací $12.000 všichni tři naši zástupci a po výhrách ve 2. kole tak všichni tři postoupili do čtvrtfinále. V kanadském Saskatoonu se k Martinovi Švecovi připojili Daniel Mekbib a Ondřej Uherka, kteří se po odehrání zdejšího turnaje přesunou společně do Medicine Hat, kde nastoupí ještě na turnaji PSA 5.


1.hrací den: Naši hráči byli v Saskatoonu všichni nasazení a v 1. kole měli tedy volný los. Jako první nastoupil ke svému utkání Martin, který je v turnaji nasazený jako č. 6, a za soupeře měl turnajovou devítku Angličana Toma Walshe. Martin utkání zvládnul, přestože se svým výkonem nebyl příliš spokojený. Ztratil však pouze první set v tiebreaku 10/12, ale v dalším průběhu již kurt opanoval a po zisku dalších tří poměrem 11/3, 11/8 a 11/8 si zajistil za 51 minut účast ve čtvrtfinále. Tam se střetne s turnajovou dvojkou Mexičanem Leonelem Cardenasem, kterému má co oplácet, jelikož ten jej vyřadil na předcházejícím turnaji v Kelowně a poté celý turnaj vyhrál.


Po Martinovi šel na stejný kurt Ondra. Ten se mezi nasazenou osmičku dostal na poslední chvíli poté, co odstoupil Švýcar Steinmann. Jeho soupeřem byl další švýcarský hráč Robin Gadola, který je turnajovou desítkou. Ondra se na výhru nadřel nejvíce z našich reprezentantů, nicméně dokázal otočit nepříznivě se vyvíjející utkání ze stavu 1/2 na sety a po výhře 11/8 v pátém se i on může těšit na čtvrtfinálový duel. Ondra začal utkání podobně jako Martin, avšak na rozdíl od něj první set v tiebreaku získal pro sebe. Další dva však patřily Švýcarovi 7/11 a 2/11 a s Ondrou to nevypadalo dobře. Naštěstí se však dokázal vrátit do zápasu za 73 minut postup vydřít. Ve čtvrtfinále na něj čeká domácí Shawn Delierre, turnajová trojka.


Papírově nejlehčího soupeře měl Dan a to také na kurtě potvrdil. Mexičana Mileda Zarazuu vyprovodil z kurtu za 25 minut po setech 11/5, 11/5 a 11/5 a co by turnajovou čtverku jej ve čtvrtfinále čeká sedmý nasazený Kanaďan Cameron Seth.

Zajímavostí turnaje je skutečnost, že čtvrtfinálové a semifinálové duely budou odehrány v jeden den, což na této úrovni turnajů je zcela nestandardní.

2.den - čtvrtfinále: V kanadském Saskatoonu dopoledne nastoupili ke svým čtvrtfinálovým zápasům na turnaji PSA 10 všichni tři naši zástupci. Tentokrát šli na kurt jako první Daniel Mekbib a Ondřej Uherka. Papírově snadnějšího soupeře měl opět Dan, který se utkal se sedmým nasazeným Kanaďanem Cameronem Sethem. Dan potvrdil svoji kvalitu a poměrně s přehledem si se soupeřem za 28 minut poradil 3/0 po setech 11/8, 11/5 a 11/6 a zajistil si tak jako první postup do odpoledního semifinále. Tam se nakonec utká s turnajovou jedničkou Alfredem Avilou z Mexika (70. na PSA).


Současně s Danem odehrál svoje utkání i Ondra. Ten měl práci mnohem těžší, když jeho soupeřem byl domácí Shawn Delierre, turnajová trojka. Ondra nevstoupil do zápasu vůbec dobře a první dva sety prohrál 4/11 a 3/11. Ve třetím však dokázal se soupeřem srovnat krok a ve vyrovnané koncovce jej získal pro sebe poměrem 11/9. Čtvrtý set však již byl opět v režii Kanaďana, Ondra jej prohrál 5/11 a tím i celý zápas po 44 minutách 1/3.


Jako poslední z našich hráčů nastoupil na kurt Martin Švec a jeho soupeřem byla turnajová trojka Leonel Cardenas z Mexika. Martin vstoupil do utkání velice dobře a od počátku si udržoval mírný náskok, který také proměnil v zisk první sady 11/7. I druhý set byl velice vyrovnaný, avšak v koncovce byl lepší Mexičan - 7/11. Třetí sada Martinovi nevyšla a ztratil ji poměrem 3/11, přestože se hrály opravdu velice dlouhé a náročné výměny. Ve čtvrtém setu si mírné vedení až do stavu 8/7 udržoval Mexičan a zvládl i jeho koncovku. Vyhrál ho 11/7 a tím i přesně po jedné hodině celé utkání 3/1.


2.den - semifinále: Bohužel, Daniel Mekbib nedokázal zdolat výše nasazeného hráče a prohrál v semifinále s turnajovou jedničkou Alfredem Avilou z Mexika 1/3 po setech 5/11, 6/11 11/8 a 3/11. Všichni tři naši hráči si tak "vylámali zuby" na lépe postavených Mexičanech, kteří nakonec oba dva postoupili do finále.


Daniel Mekbib, Martin Švec a Ondřej Uherka se nyní přesunou do kanadského Medicine Hat, kde budou hrát na turnaji s dotací $6.000 a kde jsou třemi nejvýše nasazenými hráči. Doufejme, že se jim podaří nasazení potvrdit a dočkáme se po dlouhé době plně českého finále, když to prozatím první a jediné odehráli v roce 2008 v Bratislavě Jan Koukal s Martinem Štěpánem.

bottom of page