top of page

Martin Švec na PSA $12000 v kanadské Kelowně

Dalším našim reprezentantem, který se v listopadu vydal za turnaji PSA na severoamerický kontinent je Martin Švec, který vyrazil na měsíční tour po Kanadě. Jeho první zastávkou je Kelowna v Britské Kolumbii, kde se účastnil turnaje APM Kelowna Open 2019 s dotací $12.000. Zde měl hrát původně i Daniel Mekbib, ale z důvodu zranění se z turnaje odhlásil. Následně se Martin přesune na stejně dotovaný turnaj do Saskatoonu v kanadské prérijní provincii Saskatchewan, kde se k němu připojí Ondřej Uherka a snad i uzdravený Dan a společně se nakonec všichni tři přesunou do provincie Alberta, kde nastoupí na turnaji PSA 5 v Medicine Hat.


V utkání druhého kola v Kelowně měl Martin za soupeře mladého Angličana Simona Herberta. Martin měl v prvním kole jako turnajová šestka, na rozdíl od svého soupeře, volný los a ve svém prvním utkání v turnaji tak bojoval o postup do čtvrtfinále. Do utkání vstoupil Martin dobře a rychle se ujal vedení 5/1 poté, co soupeř doslova střílel do tinu. Martin se ale nechal snadným vedením ukolébat, soupeře trochu podcenil a utekla mu koncovka první sady 9/11. I v dalším průběhu zápasu dělal skoro všechny body mladý Angličan. Střídal skvělé údery s chybami, přitom velice často viditelně blokoval, za což byl rozhodčím trestán. Martin si další dva sety v pohodě pohlídal 11/3 a 11/7. I čtvrtá sada se nesla v obdobném duchu, nicméně chyb na straně Herberta ubylo, takže musel začít hrát i Martin. Ten si udržoval mírný náskok a set dotáhl do vítězného konce poměrem 11/9. Martin od zápasu očekával zajímavé výměny a také že se dobře rozehraje, nicméně dle vlastních slov si skoro nezahrál, protože mu soupeř díky svému pojetí vlastně nedal příležitost k ničemu.


Bohužel, čtvrtfinále turnaje PSA v kanadské Kelowně bylo pro Martina konečnou. V utkání proti turnajové dvojce Leonelu Cardenasovi (76. na PSA) z Mexika se mu moc nedařilo. S výjimkou druhého setu byl jasným pánem na dvorci Mexičan a Martin se spíše hledal. Nedokázal do své hry dostat přesnost především do zadních rohů, jeho údery byly krátké, čehož soupeř dokonale využíval. Cardenas byl naopak velice přesný a své údery doslova "lepil" na boční stěny. První set Martin prohrál 4/11. Druhá sada bylo z jeho pohledu nejlepší a Martin hrál svoji hru. Soupeře dokázal zatlačit, hrály se delší výměny a Martin si vytvářel dobré příležitosti k zakončování. Za stavu 10/9 si Martin vypracoval setbol, bohužel však výborně rozehranou výměnu z jasné pozice nezakončil. Následně soupeř ziskem dalších dvou bodů zvýšil na 2/0 na sety. Do třetí sady vstoupil Martin ještě hůře. Mexičan trefil několik parádních úderů, Martin naopak několikrát chyboval a bylo po zápase. Set se již jen dohrál 1/11 a po výsledku 0/3 pro Martina turnaj skončil.



bottom of page