top of page

Martin Švec končí v semifinále PSA Czech Open $6000

Od středy 2.10. do neděle 6.10. se v pražském sportovním areálu Hamr uskutečnil PSA turnaj s celkovou dotací $6000 a náš klub v něm měl hned dvojí zastoupení.


Jako první se na kurtech v rámci 1.kola představil Matej Hrnčiřík, jehož soupeřem byl Brazilec Vini Rodriguez. Matej nevstoupil do zápasu vůbec dobře, když jeho hra postrádala délku a hlavně přesnost. Vini se tak snadno ujal vedení 7/3. Matej poté dokázal změnit taktiku, když své údery hrál více po lajnách a toto na Brazilce platilo. Matej srovnal na 9/9. Za tohoto stavu ale začal trochu zbytečně spěchat a výsledkem byla prohra 10/12. Zbylé dva sety byly sice vyrovnané, nicméně poměrně solidně hrající Matej v nich tahal za kratší konec. Vini zvítězil 3/0 a postoupil do druhého kola, kde na něj čekala turnajová trojka v podobě našeho Martina Švece. Matej se s turnajem tedy rozloužil již v 1.kole, ale vzhledem k tomu, že PSA turnaje neobjíždí, tak se pro něj jednalo o výbornou zkušenost a základ do dalšího trénování.


Martina tedy ve druhém kole čekal přemožitel Mateje, Vini Rodriguez. Martin s ní měl vyrovnanou bilanci 1/1 na zápasy a vyrovnaný boj se čekal i tentokráte, i když Martin bojoval i proti nachlazení. V prvním setu se předpovědi nepotvrdili, když Vini Martina doslova vystřílel z kurtu a ujal se vedení 1/0 na sety. Ve zbytku zápasu přistoupil Martin na taktiku absolutního zpomalení tempa, což na Viniho naštěstí platilo a výsledkem byla důležitá, ale hlavně vydřená výhra 3/1 na sety.


Ve čtvrtfinále čekala na Martina italská jednička v osobě Yuriho Farnetiho, který je znám svým běhavým stylem hry. Martin se cítil již mnohem lépe než ve čtvrtek a na kurtu to bylo znát, neboť dlouhé výměny, kterých byl zápas plný, Martinovi nedělaly takový problém, jak se čekalo. Hrál se pěkný squash, plný kvalitních úderů dozadu, ale důležité bylo, že ve hře dopředu Martin jasně dominoval. Zápas byl i tak vyrovnaný, ale Martin měl vždy mírně navrch. Výjimkou byl třetí set, ve kterém Martin několikrát zbytečně uspěchal své zakončení a Yuri jej tak získal pro sebe. Zbylé sety patřily Martinovi a ten se tak po necelé hodině hry a výhře 3/1 na sety radoval z postupu do semifinále, kde na něj čekala turnajová jednička, Dán Kristian Frost.

Do semifinálového zápasu Martin v sobotu nastupoval již téměř zdráv a hned od začátku zápasu čelil obrovskému tlaku, který Kristián vytvářel svou agresivní, ale přesnou hrou dozadu. Martinovi se sice podařilo prvotní náskok Dána dohnat, ale koncovka patřila Frostovi a ten tak vedl 1/0 na sety. I druhý set začal výrazně lépe Kristian, když se dostal do snadného vedení 6/2. Od té chvíle Martin trochu přitvrdil jak hru, tak i co se pohybu po kurtu týče, což Dána mírně rozhodilo a Martin i díky několika skvělým zakončením urval set pro sebe. Třetí set byl stěžejní. Dán byl opět tím agresivnějším a v mnoha situacích i šťastnějším hráčem. Martin se snažil, dřel, ale Dán si set pohlídal a vedl 2/1 na sety. Ve čtvrtém setu po několika sporných rozhodnutích v neprospěch Martina zápas ztratil tempo a Martin se bohužel více soustředil na boj s rozhodčím než se soupeřem. Toho Kristian využil, set si pohlídal a dokráčel si tak pro výhru 3/1 na sety. Martin sice asi doufal v lepší výsledek, ale nakonec byl i dle vlastních slov s výkony spokojen a to zejména v prvních dvou zápasech, ve kterých bojoval s nachlazením.


Martina i Mateje teď čeká extraliga v Brně a Martin se poté přesouvá na turnaj s dotací $30000 do Chicaga. Držíme palce!



bottom of page