top of page

Dan Mekbib ve finále MČR. Míša Čepová zabojuje o bronz, který už má Ondra Uherka!

Třetí den MČR mužů, žen a masters 2019 byl pro naše barvy střídavě úspěšný. Začneme těmi úspěšnějšími okamžiky. Dan Mekbib se představil v semifinálovém utkání právě proti Ondrovi Uherkovi. Očekávání byla taková, že Dan by si měl pohlídat postup, nicméně realita byla zpočátku trochu jiná, když Ondra boj o finále výrazně zdramatizoval. Do utkání vstoupil lépe právě Ondra, který se rychle ujal vedení 4/0. Dan se však dokázal zkoncentrovat a rychlým tempem obraz hry zvrátit ve svůj prospěch. Výsledkem byl zisk první sady. V té druhé se hrálo o poznání vyrovnaněji. Ondra se výborně bránil a dokázal se dokonce probojovat k setballům. Bohužel pro něj jej však průběh setu stál spoustu sil, čehož Dan využil a získal i druhý set. Ve třetím začal Dan opět chybovat a Ondra tentokráte dokázal set dotáhnout do vítězného konce. Ve čtvrtém setu získal Dan mírný náskok a ten si udržel po celý set. Po výhře 3/1 se tak mohl radovat z postupu do finále, kde na něj bude zítra čekat Jakub Solnický, který ve 4 setech zdolal Jana Koukala. Nutno dodat, že Kouki byl viditelně znaven ze zápasu s Martinem Švecem, čehož dokázal Jakub dle předpokladů využít. Bohužel pro squash a fanoušky, Koukal svůj zápas o třetí místo, stejně jako loni, z neznámých důvodů skrečoval a tak jej zítra už v akci neuvidíme. Z bronzu a své první medaile mezi muži se tak raduje Ondra Uherka, kterému patří velká gratulace!!!


Medaili dnes získal i Robert Alexa. Ten se ve finále mužů kategorie nad 50 let utkal se svým neoblíbeným soupeřem Martinem Honkem. Na Robertovi byl od počátku znát přílišný respekt a bohužel tomu odpovídal i průběh zápasu. Když už se vyskytla naděje na obrat, tak se Robert zbytečně nechal rozhodit rozhodnutím rozhodčího a bylo v podstatě po zápase. Robertovi tak po prohře 0/3 patří stříbro, což je parádní odměnou za jeho celoroční tréninkovou dřinu!!! Robert i ve svém věku trénuje 3 krát týdně s trenérem a je to vidět! Super práce a motivace i pro ostatní!


Trochu zklamáním pro naše barvy bylo semifinálové utkání Míši Čepové s Evou Feřtekovou. Míša byla mírnou favoritkou, zároveň však bylo jasné, že v takovéto situaci na MČR žen je poprvé, kdežto její soupeřka už pár medailí má. První set byla Míša zaskočená a set tak rychle patřil Evě. Ve druhém se Míša konečně dostala do tempa a po velké bitvě získala set v tiebreaku. V tom třetím dlouho prohrávala, avšak jakoby dolehla nervozita na Evu, která se doslova vyházela a Míša šla do vedení 2/1 na sety. Čtvrtý set však měla pod kontrolou opět Eva a šlo se tak do rozhodující sady. V ní se hrál obrovsky vyrovnaný boj o každý míč a zápas dospěl do stavu 9/9. V tomto momentě Eva prodala své zkušenosti a byla tou méně bojácnou hráčkou, která si došla nejen pro vítězství, ale i pro výhru svého života a zítra se tak může ve svých více jak 30 letech těšit na své první seniorské finále na MČR, kde se utká s Olgou Kolářovou. Na Míšu čeká boj o bronz s obhájkyní loňského triumfu Annou Serme. Míša dnes bohužel doplatila na nezkušenost, je však nasnadě, že před sebou má velkou budoucnost. Míša ve svých teprve 18 letech podává skvělé výkony a všechny soupeřky s ní musí počítat. Věříme a snad si jsme i jisti, že dnešní zkušenost jí pomůže v příštích letech získat nejeden domácí titul!


Martin Švec po včerejší hořké prohře s Janem Koukalem nastoupil proti Davidu Zemanovi v boji o 5.-8.místo. První set hrál Martin skvěle a Davida k ničemu nepustil. V tom druhém se již hrálo vyrovnaně a koncovku rozhodla nesmyslná série nevynucených chyb Martina. Za stavu 1/1 se ve třetí sadě ujal tempa Martin a Davida, který měl včera také těžký zápas, doslova uvařil. Zbytek zápasu byl již záležitostí Martina, který se zítra utká o 5.místo s dalším našim hráčem Michalem Jadrníčkem, kterému dnešní souboj skrečoval nemocný Lukáš Jelínek.


Na Marka Panáčka čekal v sobotu poslední zápas o 9.místo proti Ondrovi Vorlíčkovi. Zápas se hrál od 1.výměny v poměrně vyhrocené atmosféře na kurtu, čehož koncentrovaný Ondra dokázal skvěle využít. Marek se bohužel celý zápas pral s dojmem, že jej soupeř neustále blokuje a nebyl tak schopný podat svůj stabilní výkon. Zápas byl dlouhý a náročný a hodně se diskutovalo s rozhodčím o blokování. Ondra tak měl celý zápas více ze hry a diktoval i tempo. Výsledkem byla jeho zasloužená výhra v poměru 3/0 na sety, i když se hrálo neskutečných 46 minut (pouze tři sety). Marek tak při své premiéře mezi dospělými obsadil vynikající 10.místo. Klobouček :-)


Svou premiéru mezi muži na MČR dnes zakončil i Vojta Ryba. Ten se s turnajem rozloučil poctivou výhrou 3/0 na sety s Filipem Kočárkem, kterému nedal v průběhu zápasu vůbec žádnou šanci a obsadil konečné 21.místo. Vojta se po dlouhé době začal poctivě připravovat a trénovat a i na turnaji podal velice solidní výkony! Doufejme, že to Vojtovi vydrží i do dalších turnajů!

Posledním zástupcem v mužské kategorii byl Jakub Zapala. Ten se bohužel do soboty nevyspal vůbec dobře a po katastrofálním výkonu odešel z kurtu s porážkou 1/11, 2/11 a 5/11. Kuba tak zakončil šampionát na 24.místě, což je i tak solidní výsledek :-). A jak i sám Kuba říká, škoda, že se squashem nezačal dříve. Talent určitě má!


Sobotní ráno v galerii Harfa patřilo Kristýně Vykouřilové, která se utkala s Annou Serme o postup mezi nejlepší 4. Kristýna nebyla favoritkou zápasu a je všeobecně známé, že se se skleněným kurtem nemá úplně ráda. Toho dokázala precizně hrající Anna využít a naší hráčku doslova vyprovodila z hlavní soutěže. V odpoledním zápase o 5.-8.místo čekala na Kristýnu Terka Elznicová. Hrál se vyrovnaný zápas a první sada patřila Terce. V té druhé se Kristýna dokázala zkoncentrovat a sadu v těsné koncovce získala poměrem 15/13. Zbylé dva sety Terka bohužel nechybovala a Kristýna tak podlehla 1/3 na sety. Zítřejší zápas o sedmé místo jí byl její soupeřkou Terkou Svobodovou z neznámých důvodů skrečován a Kristýna tak slaví své dosavadní nejlepší umístění na MČR žen – tedy 7.místo.


Marika Doubravová se v ranním utkání postavila Petře Václavkové. Hrál se pěkný, férový, vyrovnaný zápas, ve kterém měla Marika po celou dobu mírně navrch. Výjimkou byl druhý set, ve kterém přišlo několik nevynucených chyb z rakety Mariky, což vedlo v zisk jediné sady v podání Petry. Zbytek zápasu si solidně hrající Marika pohlídala a mohla se radovat z výhry 3/1. V dalším utkání na ni čekala mistryně ČR z před dvou let Zuzka Kubáňová. K vidění byl další pěkný zápas, ve kterém však Marika tahala za kratší konec. Ke cti Mariky je třeba konctatovat, že nenechala Zuzce nic zadarmo a dřela do posledního míčku. Prohře 0/3 na sety ale nezabránila. Marika si dnes střihla zápasy hned tři a večer se utkala ještě s Denisou Rohunovou. Další vyrovnaný zápas. Marice patřily všechny liché sety a urvala tak těsnou výhru 3/2 na sety a celkové 11.místo.


Terka Zdubová zbytek turnaje skrečovala kvůli nateklému kotníku a patří jí tak konečná 14.pozice.


Poslední zástupkyní v kategorii žen byla Verča Šromová. Její první zápas dne byl proti Anežce Stöckelové. Verča byla bohužel tou, která neřídila tempo hry a zápas prohrála 1/3 na sety. Další zápas sehrála s Lucií Luksovou a byla to doopravdy bitva se vším všudy. Verča v průběhu zápasu neustále prohrávala a dotahovala, ale nakonec se jí podařilo zápas získat na svou stranu poměrem 3/2 na sety. V posledním zápase dne se utkala s Míšou Vrbovou. Zápas měla pevně pod kontrolou a hladce vyhrála 3/0. Celkově tak obsadila 21.místo.


V kategorii mužů nad 35 let se Tomáš Tauš utkal s Jakubem Vavříkem. Na Tomášovi byla znát únava z předešlého večera a tak podlehl poměrně jasně 0/3 na sety. V posledním zápase prohrál 0/3 i s Tomášem Císařovským a umístil se tak na celkovém 12.místě. Tomáš Havlík si ve svém úvodním zápase poradil právě s Císařovským hladce 3/0. Jediným okamžikem, kdy se Tomáš zapotil byl druhý set, ve kterém dlouho prohrával. V posledním zápase narazil na Jakuba Vavříka. Tom podal sympatický výkon a odměnou mu byl zisk druhé sady. Zbytek zápasu patřil Jakubovi a na Toma tak zbylo pěkné 10.místo.


V kategorii mužů nad 45 let měl Martin Štěpán úvodní sobotní zápas skrečovaný. V tom druhém se postavil Pepovi Fantovi. Pepa byl nad Martinovi síly a zápasem proplul bez větších potíží. Martin se tak umístil na konečné 14.příčce.


Pavel Krajsa svedl v posledním zápase ve své kategorii mužů nad 55 let obrovskou bitvu se svým neoblíbeným soupeřem Jaroslavem Novotný. Nicméně zápas to byl vyrovnaný a férový a Pavel si jej i dle svých slov užil, což je to nejdůležitější. Pavel byl nakonec tím méně šťastným, ale i přes prohru 2/3 na sety byl velmi spokojený s konečným 6.místem


Kompletní výsledky MČR naleznete zde:


bottom of page