top of page

3 tituly, 3 stříbra a bronz v podání našich juniorů na MČR 2019

V Praze v SB centru se v neděli 3.2.2019 konal finálový den MČR juniorů 2019. Ve hře bylo hned 9 našich juniorů, z nichž se jich 6 představilo ve finále!


Jako první se už tradičně na kurtu ukázala Ella Pelikánová. Ta se v kategorii G13 probojovala do boje o bronzovou medaili proti Nikče Štěpánové, se kterou se měla utkat i o pár hodin později v kategorii dívek do 11 let. Zápas rozehrála lépe Ella, která předváděla nebojácný výkon a Nikču tak dokonale zaskočila. První set patřil Elle. V tom druhém se Nikča dostal zpět do zápasu, když zásadně změnila svůj herní projev. Nikola začala míče více zvedat a to Elle nesedělo. Ella bojovala, ale Nikča měla průběh zápas pevně pod kontrolou a zbylé tři sety bez potíží zvládla. Na Ellu tak v G13 zbyla nepopulární bramborová příčka. Do následného finálového zápasu šla Ella s vírou, že se jí podaří Nikču zaskočit a získat tak svůj první titul. Hrál se tak trochu jiný zápas. Ella výborně běhala, k vidění bylo spousta skvělých výměn, bohužel pro Ellu jí vždy utekly koncovky prvních dvou setů a skóre bylo 8/11,8/11. Ve třetím setu přišel zkrat a zřejmě už i smíření se s výsledkem. Ella působila zaskočeně a skvěle podávající Nikča uštědřila Elle kanára. Ella se však nemá za co stydět. Má za sebou povedené MČR a její první medaile je tou správnou odměnou ;)


V B11 se Jirka Hartmann utkal v boji o 5.místo s Andrejem Hausknotzem. Tak trochu překvapivě si soupeř zvolil míček s červenou tečkou a Jirku tato změna nemile překvapila. Míček se odrážel až moc a Jirka tak nebyl schopný míč včas a přesně trefovat. I díky tomuto faktu se Jirka zápasem protrápil, ale naštěstí dokázal potvrdit roli favorita a v pátém rozhodujícím setu Andreje udolat. Jirka se tak při své premiéře na MČR umístil na velice pěkném 5.místě! Tonda Kachlíř se v posledním zápase utkal s naším Maxem Pelikánem. První set byl vyrovnaný, ale šťastnější byl nakonec Tonda. Od půlky druhého setu se Max přestal koncentrovat, na kurtu se zlobil a výsledkem bylo vítězství Tondy 3/0 na sety. Tonda tedy na MČR obsadil 13.místo a Max 14.


V G15 se ve vzájemném finálovém utkání potkaly Ria Alexová a Verča Vejrostová. Hrálo se podstatně kvalitnější a bojovnější utkání než v jejich sobotním střetnutí. I tak ale Ria vcelku přesvědčivě potvrdila roli favoritky a získala tak další juniorský titul. To Verča se musela spokojit se stříbrem, které pro ni má ovšem cenu zlata a je fantastickým počinem! V G17 se nejdříve Riana utkala v boji o bronz s Terkou Širokou. V perfektním utkání, ve kterém byl k vidění kvalitní juniorský squash, se Ria rozhodně neztratila a své soupeřce zdatně vzdorovala a zatápěla. Ria ovšem místy doplácela na až přílišný respekt k soupeřce. I díky němu se jí nakonec nepodařilo proti o 3 roky starší soupeřce uzmout ani set a zbyla na ni tak 4.příčka. Ria však určitě byla spokojená se svými výkony v této kategorii! Verča se v boji o 5.místo utkala s Klárou Hamáčkovou z Hradce Králové. První set Verča prospala a udělala až moc chyb. V tom druhém se však zkoncentrovala a vyrovnala na 1/1. Třetí set vyšel skvěle soupeřce, která trefila několik perfektních míčů, a tak se šlo do 4.sady. Ta zas patřila poměrně jednoznačně naší hráčce. Vyrovnaný boj tak nabídla až rozhodující 5.sada. Naštěstí pro Verču v ní byla šťastnější hráčkou právě ona a tak ke stříbru v G15 přidala po výhře 3/2 nad Klárou i parádní 5.místo v G17!


Marek Panáček se v neděli představil ve dvou finálových zápasech. V tom prvním v kategorii B17 se utkal s Jáchymem Mráčkem. Marek nedal soupeři absolutně žádnou šanci, když jej přehrával prakticky ve všech aspektech hry. Výsledek tedy hovořil jasně a Marek se po necelých 25 minutách mohl radovat ze svého dalšího juniorského titulu, tentokráte v kategorii B17. Marek chtěl ovšem více a to více byl i titul z nejprestižnější kategorie B19. Ve finále na něj zde čekal Ondra Vorlíček. Od začátku se hrál velmi vyrovnaný squash. Hrálo se v dosti vysokém tempu a oba hráči hráli dosti razantně. To se zdálo býti výhodnější pro Ondru, který díky této rychlé hře nepouštěl Marka toliko k zakončování, v čemž je Marek určitě lepší než Ondra. Set vrcholil za stavu 9/9. Ondra se probojoval k setballu a následně jej i proměnil po trošku kontroverzním rozhodnutí rozhodčího, který uvěřil/viděl, že se jej Ondra před úderem dotkl raketou, což nebylo evidentně vidět. Ve druhém i ve třetím setu se neměnilo tempo hry, ale bohužel pro nás přibývalo zbytečných chyb na Markově raketě. Ondra toho dokázal využít a nakonec zvítězil ve třech setech. O to větší škoda koncovky 1.setu, neboť Ondra působil, že v dalších setech už by mu výrazně ubývalo sil a Marek by snad i mohl zvítězit! I tak Marek zaznamenal nejlepší výsledek z našich hráčů, když si vedle titulu z B17 veze i stříbro z B19!


V kategorii G19 se Terka Zdubová a Míša Čepová ještě společně s Eliškou Jičínskou utkaly ve skupině o titul v této kategorii. Jako první se proti sobě postavily naše hráčky. Zápas to byl jednoznačný, když Terka sice vzdorovala a snažila se, ale na rychlou a přesnou hry nenalezla zbraň. Míša se tedy po výhře 3/0 mohla radovat z 1.výhry. V dalším se postavila Terka Elišce a k vidění byla parádní bitva. Lépe do utkání vstoupila Terka, která s přehledem získala 1.set a v tom druhém vedla už 10/5. Za tohoto stavu se ovšem hodně zapotila a set získala až na poslední 5.pokus. Toto ji stálo hodně sil, což se projevilo v dalším průběhu zápasu. Třetí set ovládla vcelku jasně Eliška a i ten čtvrtý byl poměrně jasně v otěžích soupeřky, která zdá se, nalezla recept na stále více unavenou a zadýchanou Terku. I přes obrovskou únavu se podařilo Terce vstoupit do 5.setu šňůrou 5 vítězných míčů. Bohužel, za stavu 5/1 prohrála obrovsky dlouhou výměnu a to hodně psychicky nabudilo Elišku. Ta dokázala set srovnat a stav byl 9/9. Hrála se další dlouhá výměna a Terka měla na raketě vítězný backhendový kraťas, leč trefila tin. V následující výměně už Eliška nezaváhala a na Terku tak zbyla bronzová medaile. V posledním zápase skupiny se utkala Míša s Eliškou. První set byl vyrovnaný a plný těžkých výměn. Míša se však zkušeně zkoncentrovala a koncovku zvládla. Ve druhém a třetím setu již nebylo co řešit a Míša vyčerpanou soupeřku dokázala ještě více a více unavovat. Míša se po výhře 3/0 mohla radovat z obhajoby titulu v G19!


Po celou dobu turnaje na naše hráče dohlíželi naši trenéři Roman Švec a Honza Břeň. Přitomni byli i kondiční trenér Tomáš Breicetl a asistenti Honza a Vojta Rybovi. Všem patří velký dík za skvělou přípravu juniorů na turnaj. 7 medailí snad mluví za vše. SKVĚLÁ PRÁCE!!!


Kompletní výsledky turnaje zde:

Fotky z MČR najdete na facebooku a zde

bottom of page