top of page

1.hrací den MČR juniorů 2019

V pražském SB Centru dnes začal první z vrcholů domácí squashové sezony – Mistrovství ČR juniorů ve squashi pro rok 2019. Na turnaji máme hned 9 zástupců v 8 z 10 vypsaných kategorií. Jako první se na kurt dostali naši nejmladší kluci Jirka Hartmann, Tonda Kachlíř a Max Pelikán. Vítězství získal pouze Jirka, který si v nervózním utkání poradil ve čtyřech setech s Forgáčem z Ostravy. Tonda bohužel nestačil na druhého nasazeného Mikuláše Dufka, ale za svůj výkon se rozhodně nemusel stydět. Max Pelikán byl nasazený jako hráč č.7/8, nicméně los nebyl příznivý a přiřkl mu poměrně těžkého soupeře. Max bojoval, ale recept nenašel a výsledkem byla vcelku jasná prohra 0/3. Ve čtvrtfinále se Jirka utkal s Lukášem Rychtaříkem. Na Jirkovi byla od počátku znát nervozita, když se vůbec nebyl schopný dostat do tempa a svého soupeře prakticky neustále nechal hrát ze středu. Jirka se zápasem protrápil a nutno podotknout, že výkon Lukáše byl výtečný, neboť Jirku doslova zasypal smrští výborných kraťasů, na které Jirka nenašel odpověď. Jirka se tedy zítra představí v zápasech 5.-8.místo. Max a Tonda se představili v platu, kde na Maxe čekal Matěj Kročil. Zápas byl plný pěkných momentů, srandovních situací, ale i skvělých úderů. V divácky atraktivním a velice vyrovnaném zápase se z výhry nakonec radoval soupeř. Max ovšem zaslouží pochvalu jak za výkon, tak především za své chování na kurtu, se kterým občas má problémy. Tonda bohužel do druhého zápasu nevykročil správnou nohou a prakticky nic se mu nedařilo. Po prohře 0/3 si tedy on i Max zahrají o konečné 13.-14.místo.


Ella Pelikánová měla coby nasazená dvojka v kategorii G11 první kolo volné, a tak se na kurt dostala až ve čtvrtfinále proti Valentýně Boháčové. V zápase nebylo prakticky co řešit a Ella si po zodpovědném výkonu zajistila účast v sobotním semifinále proti Barče Komárkové. I v kategorii G13 dnes Ella potvrdila, že je favoritkou a svou soupeřku doslova zničila. V G13 tedy postoupila do čtvrtfinále, kde se utká tak trochu kuriózně opět s Barčou Komárkovou. Doufejme, že Ella v těchto obou zápasech potvrdí roli favoritky a oba zápasy zvládne.


V G15 se na kurtech ukázala Ria Alexová. A to doslova. Poté, co měla 1.kolo volné, ve svém čtvrtfinále nechala Anetku Sezemskou uhrát pouze 10 bodů a zajistila si tak místo v zítřejším semifinále proti Sofii Hausknotzové. Moc práce na kurtu neměla ani v kategorii G17, kde si hladce poradila se soupeřkou z Teplic také poměrem 3/0 a zítra ji tak čeká čtvrtfinále.


Úspěšný den měla i Verča Vejrostová. Ta si v G15 hladce poradila se soupeřkou v 1.kole. Ve čtvrtfinále si pak tak trošku překvapivě hladce poradila i s nepříjemnou Evou Klimešovou a zajistila si tak také pozici v semifinále G15, kde si zahraje s Kájou Šrámkovou. V G17 stejně jako Ria nedala soupeřce v 1.kole šanci a zítra se ve vzájemném utkání s Rianou utká o účast v semifinále v této kategorii.


Posledním zástupcem našeho klubu, který se dnes představil na kurtech, byl Marek Panáček. Na toho hned v 1.kole kategorie B17, kde je hlavním favoritem na titul a turnajovou jedničkou, čekal Karím Farrag. Karím by byl za normálních okolností hráčem číslo dva, ale vzhledem k tomu, že během posledního půlroku neabsolvoval žádné turnaje ČASQ, tak nebyl v turnaji nasazen a došlo tak trochu k předčasnému finále této kategorie již v 1.kole. Marek vstoupil do utkání s přehledem a rychle získal první set. Od toho druhého se však již hrál úplně vyrovnaný zápas plný výměn s razantními údery, což Markovi moc nesedělo. Naštěstí se ale vždy v koncovkách setů dokázal uklidnit a zápas dovést do vítězného konce 3/0. Zítra se tak může těšit na čtvrtfinále B17. V kategorii B19 se v prvním kole utkal se Šimonem Makovským. Zápas měl pevně pod kontrolou a dovedl jej do vítězného konce 3/0. Ve večerním zápase na něj čekal opět Karím Farrag a zápas to byl podstatně vyrovnanější a nervóznější než dopoledne. V prvním setu se opět hrála přestřelka a Karím měl i potřebné štěstí a tak získal 1.set na svou stranu. V druhém se Marek trochu uklidnil, zvolnil hru a od té doby byl vládcem kurtu, i když se stále hrály velmi pěkné výměny. Marek zápas dokázal vyhrát 3/1 a zítra se o finále v B19 utká s Petrem Nohelem.


Naše poslední dvě zástupkyně Terka Zdubová a Míša Čepová se na turnaji v G19 představí až zítra.


Za podporu děkujeme i trenérům klubu Romanu Švecovi a Honzovi Břeňovi ;)


Kompletní výsledky turnaje zde:

bottom of page