top of page

Martin Švec končí těsně před branou finále PSA Brussels Open

Dalšího turnaje PSA na své listopadové šňůře se účastnil Martin Švec. Po velice úspěšném vystoupení v Indii se přesunul do belgického Brusselu, kde startoval na turnaji s dotací $11.000 PSA Brussels Open 2018. Tento turnaj je vypsán pouze pro 16 účastníků a tak se hned v 1. kole hrálo o postup do čtvrtfinále. Martin, nasazený jako 5/8, se v něm utkal s velice nepříjemným Francouzem Enzo Corigliano, jemuž patří 136. příčka na světovém žebříčku. Od počátku měl jasnou taktiku. Svého soupeře prostě "uvařit". Enzo je známý především výborným pohybem, což od počátku prokazoval. Martin se jej snažil od počátku tlačit a honit na kurtu z rohu do rohu, což se mu poměrně dařilo. Nicméně soupeř dokázal kontrovat a hrály se opravdu velice dlouhé a náročné výměny. První set tak dospěl až do tiebreaku, v němž se nakonec radoval Enzo poměrem 13/11. Druhý set byl prvnímu velice podobný. Martin soupeře tlačil, ale nedařilo se mu získávat dostatek bodů na to, aby jeho odpor zlomil. Opět se hrálo až do konce sady a opět byl úspěšnější soupeř, tentokrát poměrem 11/8. Martin však zůstal věrný své taktice a od počátku třetího setu se mu to začalo vyplácet. Soupeř již začal být unavený a Martinovi ataky přestal stíhat. Martin si tak postupně budoval náskok, který vedl k zisku setu poměrem 11/4. Čtvrtý set byl podobný. Martin se dostal do vedení 6/1 a to dotáhl k pohodové výhře 11/5. Po více jak hodině hry tak bylo srovnáno na 2/2 na sety. Pátý set již byl pouze formalitou. Martin vedl 10/0. Kanára sice soupeři nenadělil, ale po 75 minutách a výhře 11/1, celkově tedy 3/2 na sety.


Ve čtvrtfinálovém střetnutí zdolal turnajovou čtverku a 100. hráče světa Kanaďana David Baillargeon 3/0. Přestože výsledek vypadá jednoznačně, průběh setů hovoří o velice vyrovnaném střetnutí. První dva sety pro sebe Martin získal až v tiebreacích poměrem 13/11 a 12/10. Třetí set už ale byl zcela v režii Martina a po výhře 11/5 se mohl radovat z postupu do semifinále. Martin vstoupil do utkání velice dobře a ujal se vedení 7/2. Soupeř se však nevzdával a postupně Martinův náskok stahoval. Hrály se opravdu dlouhé a velice fyzicky náročné výměny. Naštěstí však Martin zvládl koncovku lépe a získal velice důležitý první set. Druhá sada byla vyrovnaná od počátku a Martin neustále dotahoval náskok soupeře. Byla na něm také trochu znát únava z utkání z 1. kola, ale obrovskou bojovností se stále držel na dostřel. V koncovce odvrátil za stavu 9/10 setbol soupeře nickem a následnými dvěma body set získal 12/10. Do třetího setu vstoupil výborně a ujal se vedení 5/1. Soupeř sice ještě snížil na rozdíl dvou bodů, ale Martin si závěr zkušeně pohlídal a po výhře 11/5 si zahraje podruhé v kariéře semifinále na turnaji PSA 10 (poprvé se probojoval v Teheránu dokonce do finále). Tam měl za soupeře domácího Jan Van Den Herrewegen, který je turnajovou dvojkou a na světovém žebříčku mu patří 77. místo.


Martin vstoupil do utkání skvěle a od počátku diktoval tempo hry. Hrál velice trpělivě a přesně a vytvářel si výborné příležitosti, které dokázal zakončovat. Jan, jenž je známý svojí houževnatostí, moc nevěděl, co na Martina hrát. Výsledkem poměru sil byl zisk prvního setu poměrem 11/7. I druhá sada byla ze strany Martina výborná. Zpočátku se oba soupeři přetahovali o vedení, ale koncovka vyzněla jasně pro Martina, který prakticky nekazil a po zisku setu poměrem 11/6 tak vedl 2/0 na sety. Vše nasvědčovalo tomu, že Jan na výborně hrajícího Martina nenajde recept a ten dotáhne skvěle rozehrané utkání do vítězného konce. Bohužel opak však byl pravdou. Na počátku třetího setu udělal Martin jedny z prvních chyb v zápase. Ztratil přesnost úderů, z čehož vyplynulo i několik stroků v jeho neprospěch. Jan se chytil a set vyhrál 11/4. I ve čtvrtém setu tahal Martin za kratší konec. Přestože hrál velice solidně, Herrewegen přestal úplně kazit a naopak nutil k chybám Martina. Hrály se velice těžké výměny, ale na jejich konci se většinou radoval Jan. Po výhře 11/7 tak srovnal na 2/2. Do pátého setu vstoupili oba dva hráči s velkým odhodláním. Z počátku sice mírně vedl Belgičan, ale Martin trpělivou hrou dokázal jeho vedení otočit a dokonce to byl on, kdo vedl 8/6. Následné tři výměny však šly za soupeřem a rázem to bylo 8/9. Martin ještě dokázal srovnat na 9/9 a také rozehrát další dvě výborné výměny, které však skončily jen letem. Poslední dva body nakonec získal Herrewegen a tím i set 11/9 a celé utkání po necelých 80ti minutách 3/2.


Pro Martina tak skončil skvěle odehraný turnaj trochu nešťastně, nicméně rozhodně v něm navázal na své výborné letošní výsledky. Škoda, že nedotáhl své snažení k vítězství, čímž by sice značně zkomplikoval svým klubovým spoluhráčům víkendová extraligová utkání, nicméně ti by jeho neúčast určitě rádi oželeli.

bottom of page