top of page

Dan Mekbib v semifinále PSA $15000 v Auclandu



Poslední zastávkou Daniela Mekbiba na jeho tour po Novém Zélandu byl turnaj Squash XL Open s dotací $15000 v Aucklandu. Dan nastoupil v 1. kole kvalifikace jako nasazený č.4 a jeho soupeřem byl Robert Andrew Garcia, který je jedničkou na Filipínách. Dan opět potvrdil roli favorita a po setech 11/9, 11/4 a 11/6 nedal svému soupeři příliš příležitostí k pomyšlení na možnou výhru. V utkání o postup do hlavní soutěže se střetl se Seanem Conroyem z Irska. Toho zdolal bez větších problémů 3/0 po setech třikrát 11/6. Danovi velice vyhovuje skleněný kurt, na kterém se celý turnaj hraje. Do hlavní soutěže mu však los příliš nepřál, když mu přisoudil druhého nasazeného, a také finalistu předchozího turnaje, Ivana Yuena z Malajsie, který je aktuálně na 42. příčce žebříčku PSA.


Dan ovšem předvedl v 1. kole turnaje PSA $15 v Aucklandu na Novém Zélandu senzační výkon, neboť zdolal druhého nasazeného, a současně 42. hráče světového žebříčku, Ivana Yuena z Malajsie za 48 minut 3/1 po setech 7/11, 11/5, 11/9 a 11/6. Dokázal tak jako jediný z nenasazených hráčů postoupit do druhého kola, v němž se utká s Maheshem Mangaonkarem z Indie, kterého velice dobře zná z české extraligy. Dan si opět velice chválil skleněný kurt, na kterém se cítil skvěle. Vyhovovalo mu i vysoké tempo utkání. V prvním setu se ještě nedokázal vyvarovat několika zbytečných chyb, což ho stálo ztrátu této sady. V dalším průběhu však již dokázal nejen soupeře zatlačit do defenzívy, ale následně jej i zakončovat a také omezit nevynucené chyby na minimum. Svůj výkon i pocit po utkání přirovnal k výhře na ME týmů letos v Helsinkách, kde zdolal Ollieho Tuominena.


Ve čtvrtfinále Dan předvedl další skvělý výkon, když po výhře 3/2 (71 minut) nad Maheshem Mangaonkarem z Indie ve čtvrtfinále turnaje s dotací $15000 v Aucklandu postoupil již do semifinále, čímž si vytvořil své dosavadní maximum na okruhu. Utkání se hrálo ve vysokém tempu, což Danovi vyhovovalo. První set dospěl až do tiebreaku, který lépe zvládnul Dan a vyhrál 13/11. Do druhého setu vstoupil skvěle a ujal se vedení 7/1. Poté polevil v koncentraci a Mahesh srovnal na 7/7. Koncovka ale opět patřila Danovi a po výhře 11/9 vedl už 2/0 na sety. I třetí sadu začal dobře, ale za stavu 2/1 se sám při výpadu v přední části kurtu udeřil kolenem do lokte. Po krátkém ošetření a návratu na kurt se však nedokázal vrátit zpět do předcházející pohody. Zdálo se také, že trochu podlehl svému vlastnímu tempu. Na míčích již nebyl tak rychle a tím si nedokázal tvořit tlak jako v prvních dvou setech. Celou sadu prohrál 4/11. Obdobně se vyvíjel i čtvrtý set, který Dan prohrál 5/11. Do rozhodující sady trochu změnil taktiku. Již se nehrálo tak rychle, Dan hru kouskoval a utkání se opět vyrovnalo až do stavu 6/6. V ten moment získal Dan tři body za sebou a zdálo se, že si vítězství již nenechá vzít. Soupeř však byl proti a dokázal srovnat na 9/9. Poslední dvě výměny ale patřily Danovi a po stroke v poslední se mohl radovat z velice dobrého výkonu a dalšího cenného vítězství a také pořádné porce bodů do žebříčku PSA.


Spanilá jízda Daniela Mekbiba turnajem PSA 15 v Aucklandu skončila až v semifinále na raketě Skota Grega Lobbana. Dan mu podlehl 0/3 po setech 6/11, 8/11 a 8/11. I přes porážku má Dan velký důvod ke spokojenosti se svými výsledky na celé tour po Novém Zélandu. Ve všech třech turnajích se dokázal probojovat z kvalifikace do hlavní soutěže a na závěr svého účinkování ještě zdolal dva hráče z TOP 100, resp. TOP 50, žebříčku PSA. I díky těmto výsledkům se Dan výrazně posune na světovém žebříčku, kde by měl určitě figurovat na pozici do 120. místa. Dan tak skvěle zakončil svoji velice vydařenou sezónu a v úterý se vydá zpět směr ČR

bottom of page