top of page

MČR mužů, žen a master 2017 - 2.hrací den

Druhý den letošního MČR mužů, žen a masters nelze označit jinak než jako černý! Prakticky všem se nedařilo a bohužel se tak sen o zisku nejcennějších kovů rozpadl.


Dan Mekbib jakožto turnajová jednička mužského pavouka nastoupil ke svému čtvrtfinálovému zápasu proti velice nepříjemnému, mladému a nadějnému juniorovi Viktoru Byrtusovi. Dan dal na rady trenérů a ze začátku nic nepodcenil a svou klasickou hrou se dostal ke kontrolovanému vedení 2/0 na sety. Poté ovšem přišla osudová chyba celého dne. Dan třetí set tak trochu vypustil a Viktor se tak chytl stébla naděje. Danovi jakoby najednou došly nápady co a jak zahrát a naopak Viktor byl na koni a Dana si několikrát povodil po kurtu. Výsledkem byl stav 2/2 na sety a nervy drásající koncovka setu pátého, ve kterém Danovi pomalu ale rychle docházely síly. Naštěstí se Dan za stavu 9/9 dokázal zkoncentrovat a set nakonec získal v poměru 11/9 a tedy i zápas. Ten jej ovšem stál spoustu zbytečných sil a navíc si v koncovce pátého setu poranil pravou nohu.


To Martin Švec nastupoval ke svému čtvrtfinálovému zápasu sice jako favorit, ale všichni očekávali o dost vyrovnanější bitvu proti jeho odvěkému rivalovi Jakubu Solnickému. První set potvrdil předpoklady a Martin si jej se štěstím připsal v poměru 12/10. Od druhého setu se bohužel na Martinovi začala projevovat čím dál větší nervozita, která pramenila ve zbytečně velký počet chyb. Je také nutno podotknout, že již tradičně velmi riskantně hrající Jakub měl svůj den a trefil prakticky vše, na co pomyslel. K tomu přidal skvělý pohyb a první velké překvapení MČR 2017 byo na světě, když Martin podlehl Jakubovi po více jak 2,5 letech 1/3 na sety.


Místo očekávaného semifinále našich borců se tedy Dan postavil Jakubovi a všichni čekali, jestli se Dan dá zdravotně do pořádku. Daniela ale bohužel po celý zápas limitovala zraněná noha, což se projevilo zejména z kraje zápasu, kdy Dan v 1. setu nekladl příliš velký odpor. V druhém setu Dan zjistil, že by to snad ještě šlo, ale ve vyrovnané koncovce na opět skvěle hrajícího a bojujícího Jakuba nestačil. Ve třetím setu Dan konečně převzal aktivitu a skóre se pomalu začalo otáčet. Výsledkem byl stav 2/2 a vše již nasvědčovalo tomu, že Dan si utkání pohlídá. To se ovšem nestalo, neboť Danovi utekl začátek rozhodující 5.sady a v životní formě hrající Jakub Solnický se postaral o super senzaci a mohl se tak radovat z postupu do finále, kde se bude snažit překazit útok Jana Koukala na 18. titul. Jakubovi přejeme hodně štěstí. Dana tedy čeká zápas o 3. místo s Petrem Martinem.


Svůj nejlepší den neměl ani Ondra Uherka. Ten sice ve čtvrtfinálovém zápase s Petrem Martinem podal standardně kvalitní výkon, ale po 48 minutách tvrdého boje s Petrem Martinem se nakonec poroučel ze skleněného kurtu s prohrou 0/3. V bojích o 5. - 8. místo se pak utkal s Davidem Zemanem. Ondra se necítil dobře a negativně se na něm podepsala i výrazně kratší pauza mezi zápasy, než kterou měl jeho soupeř. Ondra po nevýrazném výkonu podlehl Zemanovi 1/3 na sety a zítra jej v zápase o 7. místo čeká Viktor Byrtus. Ten se po prohře s Danem utkal právě s Martinem Švecem. Na obou dvou bylo vidět značné zklamání ze čtvrtfinálových proher, a tak bylo jasné, že důležitý bude zejména začátek zápasu! Ten si Martin pohlídal a nakonec “slavil“ snadnou výhru 3/0 na sety a v zítřejším zápase o konečné 5. místo se utká s přemožitelem Ondry Davidem Zemanem.


Poslední naší čtvrtfinalistkou byla Kristýna Vykouřilová, která se na skleněném kurtě utkala s nasazenou jedničkou Annou Serme. Kristýna hraje velice nerada na skle, ale tentokrát ji to sedlo trochu více než obvykle. Po poměrně solidním výkonu, za který se vůbec nemusela stydět, ale Aničce nakonec podlehla a tak na ni čekal zápas s Terezou Svobodovou. Na Kristýně se v této době již také objevila značná únava a po prohře 1/3 na sety se zítra utká o konečné 7. místo s Terezou Elznicovou!


Snad jedinou naprosto spokojenou hráčkou dne může být Verča Šromová, která si po dvou skvělých výkonech a výhrách zahraje o fantastické 9. místo a vůbec poprvé v kariéře se umístí v top 10 na ženských áčkových turnajích a to rovnou na MČR žen! Verča si dnes poradila 3/2 s Denisou Rohunovou a poté znovu v pěti setech s Anežkou Stockelovou. Zítra ji ovšem čeká těžká soupeřka Natálie Babjuková.


O 9. místo si ve vzájemném utkání zahrají i Michal Jadrníček a Jan Ryba. Michal si dnes poradil s Jaroslavem Čechem a Dominikem Dubským shodně 3/0 na sety. To Honza Ryba strávil na kurtu podstatně delší dobu, když si nejdříve po nepříliš výrazném výkonu poradil 3/1 na sety s Romanem Kubričanem a následně v tradičně nepohledném utkání s Petrem Zatřepálkem, kterého udolal také 3/1.


Nejmladší účastnice Tereza Zdubová taky neměla zrovna svůj nejlepší den, neboť nejdříve podlehla 1/3 Anežce Stockelové a následně i 0/3 Denise Rohunové. Na Terku zítra čeká zápas o 15.místo s Petrou Václavkovou.


Dnes byly rozehrány i kategorie Masters, kde jsme měli čtyřnásobné zastoupení, které ovšem navázalo na nepovedený den našeho týmu. Favorit kategorie mužů nad 55 let Pavel Krajsa nestačil na svého tradičního soupeře Pavla Blahu 0/3 a s turnajem se rozloučil již ve čtvrtfinále. To Mirek Ryba zažil svou premiéru na MČR a zaplatil za to i velkou daň. Mirek na své soupeře nenašel žádnou zbraň a po třech porážkách 0/3 skončil na 12. místě. Tomáš Havlík v kategorii mužů nad 35 let statečně bojoval s obhájcem titulu Ondrou Pavelkou, nicméně kvalitativně na svého soupeře neměl a prohrál 0/3. Ve svém dalším zápase plném velkých obratů zaznamenal vítězství 3/1 s Filipem Noskem a zítra jej v zápase o 9. – 12. místo čeká Vlastimil Kozák. Naší poslední zástupkyní byla Dana Ondrejová v kategorii žen nad 35 let. Dana bohužel nestačila v poměru 0/3 na Brabcovou a následně i na Havlínovou, které podlehla 1/3.


V roli hlavního rozhodčího turnaje působí i Roman Švec,který odpískal několik důležitých zápasů a zítra bude v pozici rozhodčího u obou finálových bitev.


Pro kompletní info dodáme, že v zítřejším finále žen v Galerii Harfa (16.00) se utkají nejvýše nasazené Anna Serme a Zuzana Kubáňová. Mezi muži si to na stejném místě rozdají Jan Koukal a senzační překvapení turnaje Jakub Solnický (17.00).


Kompletní výsledky naleznete zde:


Pěkné fotky ze skleněného kurtu naleznete na squashpage.net



bottom of page