top of page

Roman Švec jako rozhodčí na MS týmů žen

V Paříží se ve dnech 27.11. - 3.12.2016 konalo Mistrovství světa týmů žen. Favoritky byly hráčky z Egypta, které taky své nasazení potvrdily a došly si pro historicky třetí titul světových šampionek. Stříbro získaly obhájkyně titulu z roku 2014 tým Anglie. O bronz se podělily týmy domácí Francie a Hong Kong Čína. Na tomto turnaji jsme měli i klubové zastoupení v podobě jednoho z rozhodčích. Konkrétně to byl Roman Švec. Romana jsme se zeptali na pár otázek.

Romane jaké to je pískat na Mistrovství světa?

Jedná se o výbornou zkušenost! Zejména z pohledu získávání rad a zkušeností od nejlepších rozhodčí z celého světa! Když si pískal první zápas měl jsi nějakou trému?

Ne neměl. Z Česka jsem zvyklý na těžké zápasy. Pravdou ale je, že před více jak tisíci diváky podporující domácí tým jsem ještě předtím zápas nerozhodoval.

Je nějakej rozdíl v pískání na takových akcích a v České republice?

Na MS týmů žen se všechny zápasy pískaly systémem tří rozhodčí. To znamená jeden hlavní, centrální a dva po stranách. To funguje v ČR pouze na MČR. Také chování hráček je zcela odlišné od českých turnajů. Díky hrozbě disciplinárních řízení prakticky nikdo nediskutuje s rozhodčím. To v Česku zatím bohužel neplatí.

Na finále přišlo, kolem 1500 diváků. To musela být velká atmosféra je tomu tak?

Finále hlavně nabídlo kvalitní squash! Diváci se bavili, ale atmosféra byla určitě lepší při zápasech domácího týmu, kdy diváci vytvořili opravdu skvělou atmosféru!

bottom of page